Förr i tiden var det inte alls högt klassat att vara journalistit. Det var dåligt betalt och de som jobbade som journalister kallades murvlar på grund av att folk tyckte att de snokade i folks privatliv. Men efter ett tag ansåg man inte att journalister var lika snokiga utan att de snarare hjälpte till att leta fram saker som inte stämde i större företag. De var på folkets sida.Numera finns det massvis med olika journalister och det är viktigt att man inte blandar ihop dem. Alla är olika omtyckta och framställs på olika sätt.Men de flesta har man ganska lågt förtroende för. Journalister som förmedlar nyheter eller sånna saker som påverkar männsikor i allmänhet är ganska omtyckta då de faktiskt gör någonting för människorna och hjälper dem. Medans journalister på tex skaller och nöjes tidningar inte äör lika omtyckta då vissa folk tycker att de snorkar i folks privatliv. Precis som folk tyckte förr.

I filmen "The insider" framställs journalisten som väldigt ensvis och driven. Han vill verkligen förmedla det han fått reda på och att folk ska få veta. Han vill även inte att det ska dåligt för någon utan han är på "folkets sida". Han verkar vara en väldigt duktig jouurnalist som vet sin sak och är väldigt duktig på att lösa situationer och sen få folk att tala. 

Journalisternas viktigaste uppgift är att förmedla nyheter till människor. Både som är nära det som hänt och även de som är långt ifrån. En journalist ska förmedla saker till folket som är relevanta och sanna. En annan viktig sak är att kontrollera regeringen och riksdagen och sprida vad de håller på med. Att nå ut till alla människor oavsett ålder är väldigt viktigt. Det är viktigt att journalister är källkritiska så det inte publicerar något som inte är sant. Men jornalistens arbete är också att analysera, debattera och underhålla.

Ibland kallar man medierna för "Den tredje stadsmakten" detta på grund av att medierna har så stor makt i samhället. De andra två makterna är regeringen och riksdagen. Mediernas uppgift är att kontrolera de andra två stadsmakterna.