Yttrandefrihetsgundlagen och tryckfrihetsförordningen är enligt mig två väldigt viktiga grundlagar. Utan dem så hade man inte fått utrycka alla sina åsikter utan det hade ständigt varit någon som kollar igenom det man skrivit innan det gårtill tryck. Det är det som kallas cencur vilken som tur är är förbjudet i svergie, då hade det kunnat bli så att endast det som den regeringen vill att folk ska läsa som publiceras och trycks vilket hade lätt till att alla åsikter inte kommit fram.
 
Mediernas viktigaste uppgift är att sprida information till människor, även att se till att alla får reda på information även från andra länder och inte bara från där man bor. Informationen måste även vara lättilgänglig så att alla som vill kan få tag på informationen. En annan sak som är väldigt viktig inom medierna nu är komunikationen på alla olika webbsajter. Numera kan man komunicera med nästan alla i världen. Man kan på så sätt få reda på en massa om andra länder och vad som händer där i just det ögonblicket.
 
Men medier är inta alltid bra utan det kan även användas på dåliga sätt. Tex som propaganda i en diktatur. Då kan diktatorn sprida ett budskap som inte alls stämmer men på grund av det budskapet så har han folket på sin sida. När han har det så kan han använda sin makt på ett flertal dåliga sätt. Om diktaturen även har cencur så kan det bli ännu mer problematiskt då andra människor som är emot diktatorn kan utrycka sig om det eftersom de inte får skriva vad de vill. Medierna kan funka betydligt bättre i en demokrati då alla i regeringen kan berätta sina åsikter inför väljarna och även väljarna kan berätta vad det vill ha ifrån regeringen. Utan medierna så hade det varit mycket svårare att välja i ett val då man inte vet vad de olika patierna står för.
 
Ett exempel på en debattsajt är http://www.newsmill.se/ där kan man debattera om massa olika saker som tex, skola, sjukvård eller miljön och massa mer. Jag tror att debattsajter spelar en väldigt stor roll i samhället och det är med hjälp av det som vi får en ändring i samhället. Där kan man föra fram sina åsikter och om det är ett väldigt stort ämne som många håller med om så kan det tillslut bli så att regeringen gör något åt det. Ett exempel är tillexempel homoäktenskap, det har länge varit ett väldigt stort debattämne om det ska få vara lagligt eller inte men efter en rad olika debatter har det blivit lagligt i Svergie. Nackdelar och risker med debattsajtar kan vara att det blir väldigt stora disskutioner och folk kan göra personangrepp osv. Jag tror även att näthatet kan öka pågrund av olika debatter dels för att vissa människor kan inte hålla debatterna på enlagom nivå utan måste gå över gränsen. Men jag tror ändå att fördelarna med debattsajter överväger nackdelarna.

Kommentera

Publiceras ej