Yttrandefrihetsgrundlagen

Yttrandefihetsgrundlagen kom till Sverige 1992 och är Sverigesyngsta grundlag. Den lagen betyder att man ska få uttrycka sina tankar och åsikter nästan hur man vill i tv, radio och liknande. Ingen kan på så sätt tvigas att någonting ska granskas utan alla får ha vilka åsikter de vill och man får prata öppet om det. De undagtag som man inte får yttra sig om är saker som kan göra landet osäkert och man får heller inte kränka andra människor och man får heller inte begå förtal.
 
Anledningen till varför denna lag kom till var på grund av att alla mäniskor ska ha rätt att tycka och tänka vad man vill utan att kuna bli straffad för det. Och anledningen till att de undantag som finns är lagliga är nog på grund av att hur skulle världen se ut om vi fick kränka människor, utsätta landet för fara eller hittade på falsk fakta och berättade det. Lagen har inte utväcklats speciellt mycket över tid utan har sett likadan ut sen den kom. Jag tror att människor behöver få tycka, tänka och säga vad man vill bara det inte är kränkande. Därför tycker jag att det var bra att lagen kom. Det är viktigt att veta allas tankar och åsikter.
 
När lagen kom påverkasdes medierna mycket, det gjorde så att man fick sända vad man ville utan att det skulle granskas och man kunde även få höra åsiker och tankar av alla i hela Sverige eftersom det var lagligt att uttrycka sina tankar och funderingar.
 
Tryckfrihetsförordningen

1766 uppkom tryckfrihetsförordningen i Sverige. Det var då det första landet i världen som införde det Lagen betyder alltså att man har rätt att trycka och publicera vad man vill. Alltså är det förbud mot censur. Även myndigheters handlingar bllev offentliga. Men det som gäller vid en tryckt eller publicerad text är att texten måste ha en ansvarig utgivare. Detta gäller alla skrivna texter.
 
Jag tror att anledningen till att denna lag uppkommit är densamma som Yttrandefrihetsgrundlagen, alltså att alla ska ha rätt att skriva vad man vill utan att det ska behöva granskas. Lagen har i stort sätt sett likadan ut genom tiderna men den har förändrats lite. Den har framförallt modernifierats genom tiden. 
 
Medierna måste blivit väldigt påverkade av denna förording. Att censuren avskaffadde gjorde då att man kunde trycka texter utan att det skulle granskas vilket gjorde det lättare för alla att få en text med siina åsiker på tryckt. Även att myndigeters handlingar offentlighetgjordes gjorde att man nu kunde se vad som olika myndiheter gjorde för något.
 
Dessa lagar  känns väldiggt självklara för oss men det är väldigt många länder där dessa lagar inte finns och det kan vara ren fara att uttrycka sina åsikter och tankar. Man kan bli straffad om man publicerat eller uttalat sig om fel sak. Jag tycker att alla lädder borde ha dessa lagar för alla människor ska få uttrycka sig om i stort sätt allting.
 

Kommentera

Publiceras ej