RADIO
 
Ägandeförhållanden i Svergie
Till en början när radion uppkom så hade Sveriges radio monopol på att sända radio men 1993 blev det lagligt att starta privat radio. För att få sända radio var man tvungen att betala in 1-3 miljoner kronor per år till statliga myndigheten. Det finns både komersiella och public service radiokanaler, några exempel på komersiella radiokanaler är, SBS radio och MTG radio. Till SBS tillhör radiokanalerna NRJ och Mixmegapol och till MTG tillhör Rix FM. Sedan finns det även Sveriges Radio som styrs av en stiftelse somhar fått i uppdrag av staten att bestämma över Sveriges radion. Detta på grund av att staten inte ska kunna bestämma vad som ska sändas då det då finns risk för att de sänds någon sort av propaganda eller liknande för att staten ska få makt. Stiftelsen som styr Sveriges Radio måste alltså vara helt opartiska. Det finns det även en nämnd som heter Granskningsnämnden, det är de som kontrolerar att Sveriges Radio följer sina regler.
 
Europa
I Storbritannien är den största radiokanalen BBC, det är en publicservice kanal ´den liknar Sveriges Radio mycket med sina uppdelade kanaler som tex Radio 1 och Radio 2 som sänder musik och underhållning. Sen är det RAdio 3 som sänder klassisk musik och även Radio 4 som bara sänder tal och ingen musik. 
 En annan radiokanal i Storbritannien är DAB som sänds på webbe, den innehåller sportkanaler, barnprogramskanaler, teaterkanaler och kanaler med musik från hela världen. 
 
I Italien finns det massvis med både regionala, rikstäckande radiokanaler. Ett tusental av dem är privata radiokanaler som är komersiella och på grund av att det är så många kanaler har de väldigt få lyssnare.
 
Radiokanalerna i Östeuropa är väldigt lika kanalerna i väst men tillskillnad från Västeuropa har regeringen i Östeuropa börjat att använda public service till sin fördel. Det har även försvunnit många kultur och samhällsprogram i Östeuropa.
 
USA
ABC, CBS, NBS, CNN och Fox är det fem största programbolagen som sänder radio i USA men det finns över 10 000 radiostationer sammanlagt. Nästan alla dessa är komersiella radiokanaler. Av dessa radiostationer så är det ett flertal som blivit uppköpta av större radioföretag. De flesta är uppköpta av radioföretaget Clear Channel som styr vad som ska sändas på radion både lokalt och internationellt, 
 
Radions utveckling genom tiden
På julafton 1906 säger man att den första radiosändningen sändes. Det var Reginald Fessenden en kanadensare som lyckades sända röster och musik till en annan del av världen. Men det var amerikanen Lee de Forest som uppfann den första radiomottagaren.Radion kom till sverige i början på 1920-talet och spelade väldigt stor roll för folket. Radio började med att man satt med sin familj och lyssnade på information och sverige och hela världen. Detta i sin tur gjorde att världen blev mindre och man kunde förstå hur folk i hela världen hade det.
 
I Sverige i årsskiftet 1929-1930 så delades radion upp i olka kategorier. Några av dem är tillexempel: 
-Dagliga nyheter
-Seriös musik
-Underhållningsmusik
-Gudstjänster
-Barnprogram
 
Under andra värdskriget började man sända mer underhållning för att hålla humöret uppe på folk som var påverkade av kriget.Men radio blev även en viktig nyhetskälla på den tiden. Det var på så sätt folk fick reda på vad som hände under kriget. Folk var såklart nyfinka och ville snabbt få reda på information, detta gjorde att radion fick sitt stora nyhetsgenombrott. Vid andra världeskrigets slut så kom radions guldålder och det var på pengarna började komma in i radiobranchen. Det bleväven fler program och alla program sändes oftare än vad de vade gjort innan.Det var på guldåldern som man började förstå att tonåringar också lyssnade på radio. Därför blev det fler program som riktade in sig på unga. Det var även på den tiden som man döpte radion i sverige till Sveriges Radio.
 
På 1950-talet så dök TVn upp vilket gjorde att radion fick konkurens. För att inte konkureras ut så satte Sveriges radio in ännu en kanal. Den hette P2. Några år senare kom uttligare en kanal till, P3. Sedan dess har radio bara ökat och ökat.
 
Radio i framtiden
Numera finns radion överallt. På våra jobb, när vi sitter på bussen, i butiker, i bilen, i skolan och även hemma. Utöver alla dessa ställen där vi lyssnar på radio omedvetet eller medvetet så finns det även webbradio som vi kan lyssna på. Det är alltså precis som det låter, radio på webben. En annan sak som blir större och större är förinspelade podcast. Alltså radio som man kan lyssna på när man vill. Jag tror att den vanliga public service radion kommer minska i framtiden då allt fler människor lyssnar på webbradio eller förinspelade podcast. Men jag tror även att trots TVns och datorns utveckling så kommer man fortfarande att lyssna på radio. Dock kanske inte lika mycket som man gjort. Men jag tror också att det kommer bli mindre musik på radiokanalerna då man mer och mer går över till exempelvis Spotify, Youtube och liknande. Men de olika programmen och radiopratarna kommer vara kvar fast jag tror att det blir kommer bli mer och mer kända personer är med i radio och berättar om sina liv nu eller hur de sett ut tidigare. Radion kommer hänga med länge, kanske inte själva radioapparaten för jag tror att all radio som sänds i framtiden kommer att vara webbradio.

Kommentera

Publiceras ej