Medier som företag
De senste 20 åren har det blivit fler och fler mediekonglomerat, det innebär flera stora medieföretag har gått ihop och bildat en stort företag som kallas mediekonglomerat, detta gör det för att kunna kontrolera så stor del av marknaden som möjligt. De gör så för att kunna marknadsföra sina produkter så så många olika ställen som möjligt. Det finns båda fördelar och nackdelar med mediekonglomerat, fördelarna är att man kan se till att företagen kan göra bra reklam för sig själva.
Det negativa att att de själva kan bestämma sina priser och att alla tv program kan börja likna varandra mer och mer på grund av att det är samma mediekonglomerat som bestäämmer vilka program som ska visas. En annan nackdel är att alla mindre program kommer försvinna mer och mer.
 
Public service
Public service alltså tv kanaler som inte finansieras av reklam utan som finansieras av folket som betalar sin tvlicens. Exempel på sånna kanaler är SVT,SR och UR. Dessa kanaler styrs ofta av en myndighet som bestämmer vad som ska visas på tv. Detta gör att det blir en hel del minoritetsprogram. Om inte dessa tv-kanaler hade funnits så hade alla minoritetsprogram försvunnit och alla program hade blivit mer och mer lika, tillslut hade alla program varit precis lika. Så för de som kollar på de mindra programmen hade tillslut inte haft någonting att titta på. 
 
Det pågår hela tiden debatter om just tv-avgiften och jag har läst en atrikel som heter "Tv-avgift krävs för dator" och den finns att läsa här. Den handlar om att man nu infört tv-avgift även på datorer. Även fast man kanske inte tittar på tv på datorn. Jag tycker att det är väldigt lustigt då jag inte tycker man ska betala för något som man inte använder. Så jag tycker att tv- avgift endast ska vara för de som använder pubic service kanalerna. För att det finns massvis med människor som inte använder de kanalerna.
Men om man tittar på svt på datorn så tycker jag abslolut att man ska betala tv avgift. Man kanske kan betala en liten summa pengar månadsvis om man vill använda en public service kanal just den månaden sen de andra månaderna betalar man bara om man verkligen ska använda det.
 
 

Kommentera

Publiceras ej